Kobilerin Yararlanabileceği Hibe ve Teşvikler

Günümüzde çok para kazanma kavramı artık yerini daha az kazanmak ve ayakta kalabilmek kavramlarına bırakmış durumda, KOBİ´ler bu "ayakta kalmak" ortamında bir adım öteye gidebilmek için çeşitli hibe ve teşviklerden yararlanabilir.

Kobi Destekleri Hit: 856 / Yorum: 0 / 30 Aralık 2012 00:29
Kobilerin Yararlanabileceği Hibe ve Teşvikler
-A +A

Özellikle 2004 sonrası bir düzen ve sistem içinde ayarlamalar yapılan teşvik ve hibelerden artık bütün kobilerin haberdar olması ve bunlardan faydalanması gerekmektedir. Önceden euroya endeksli olan destekler günümüzde YTL´ ye dönüştürülmüştür.

İlk değineceğimiz destek, "Danışmanlık Desteği".  Bu destek KOSGEB tarafından sağlanmakta ve üst limiti 15 bin YTL ve % 60 oranında bir destekleme söz konusu. Örneğin ürününüze CE işareti almak istiyorsunuz. ( CE işareti ´´Conformite Europeene´´ ürün için zorunlu bir işarettir). Bu destek kapsamında CE işareti için 15 bin YTL´ye kadar danışmanlık desteği alabilirsiniz, ama bunun dışında test ve analiz giderleri de olacaktır, bunun içinde KOSGEB 20 bin YTL ye kadar %50 destek vermekte. Kısaca CE markalama için korkmanıza gerek yok. Bu destek sayesinde bu işareti ürününüze eklemek neredeyse bedavaya gelmektedir.

İşletmelere verilen bir diğer destekte "AR-GE Desteği".  AR-GE Desteği kapsamında verilen makine teçhizat ve hammadde alımına yönelik destekler. Geri ödemeli olarak 200 bin YTL ye kadar verilen bir destektir. Bunu bir başka yolla da alabilirsiniz o da leasing yoluyla geri ödemesiz, sadece leasing faizine destek olarak alabileceğiniz bu destekte miktar 50 bin YTL ye kadar çıkabilmekte. KOSGEB´in bu desteğinden ilgili kuruluşların yararlanması faydalı olacaktır.

KOSGEB´in bir desteği de "Sınai Mülkiyet Desteği".  Patent, faydalı model, endüstriyel tasarım belgesi gibi sınai mülkiyet konusundaki tescil giderlerine 6 bin YTL destek vermekte ve bu belgeler yurtdışından alınıyorsa destek 10 000 bin YTL´ye kadar çıkabilmekte.

Günümüzde e-ticaret çok önemli konuma gelmiştir. Firmalar e-Pazar yerlerine üye olurlarsa 4 bin ytl ve 2 bin olmak üzere iki destekten birinden yararlanabilmekteler.

Hep günümüzde diye başlıyorum bunun nedeni artık geçmişte yaptıklarınızı kullanın ama onlara bağlı kalmayın zaman ve bilgi hızla gelişiyor, ya ayak uydurur ve yolunuza devam edersiniz ya da bu piyasadan farkında olmadan silinip gidersiniz.

KOBİ´LER bir araya gelip yurtdışına topluca iş gezisi yapmaları halinde ulaşım ve konaklama giderlerine % 50 oranında destekten yararlanabilirler.

Hazine müsteşarlığının verdiği bazı desteklerden de bahsetmek lazım. Hazine müsteşarlığının KOBİ tanımına göre verilen desteklerdir. Bu tanıma göre 1 ile 9 kişi arasında çalışanı varsa mikro ölçekli, 10 ile 49 arasında çalışan varsa küçük ölçekli işletmeler, 50 ile 250 arasında çalışanı varsa orta ölçekli işletme olarak tanımlıyor ve vermiş oldukları destekleri bu tanıma göre belirliyorlar.

Bu kapsamda KOBİ´ler kalkınmada öncelikli yörelerde yapılan sabit yatırımın % 60´ına kadar nakit desteğinden yararlabiliyor. Alacağı makine teçhizatın KDV sinden istisna oluyor. Makineyi yurtdışından getiriyorsa gümrük vergisi ve toplu konut fonu istisnasından da faydalanabilmekte. Bu destekler çalışan sayısı 1 ile 9 arasında mikro işletme dediğimiz kuruluşlar yararlanabilmekte.

Orta ölçekli işletmeler yapacakları yatırımlarda kalkınmada öncelikli yörelerde yatırımın % 40 oranında, normal yörede %30, gelişmiş yörede % 20 nakit destekten yararlanabilmekte. Eğitim, sağlık, ve madencilik yatırımlarında yatırım tutarının % 60 ına kadar destek alınabilir.

Kalkınma bankasının verdiği destekler bilindiği gibi proje temelinde verilen kredilerden oluşmakta gerekli istihbaratın yapılması ve proje değerlendirme safhalarından sonra fizibilite raporuna benzeyen bir rapor çerçevesinde verilen desteklerdir. 1 yıl ödemesiz 3 yıl vadeye yayılan kredilerdir. Bunun dışında kalkınma bankası aracılığıyla İsviçre´den getirilen makinelerde % 85 e varan finans ve İslam Kalkınma Bankasının sağladığı 3 yıl ödemesiz 10 yıl vadeli kredilere aracılık etmektedirler.

Bir diğer destek Dış Ticaret Müsteşarlığının verdiği destekler, Çevre Maliyetleri Desteği, Pazar Araştırması Desteği, Eğitim Desteği gibi farklı alanlarda verdikleri desteklerdir. Yurtdışında ofis, mağaza açılması durumunda verdikleri destekler var. Sanayi ve ticari faaliyette bulunan şirketlere, demirbaş harcamaları bir defaya mahsus, yıllık 20 bin dolara kadar % 50 oranında, kira harcamaları için birinci yıl % 50, ikinci yıl %30 olmak üzere 50 bin dolara kadar destek verilmekte. Tanıtım harcamaları birinci yıl % 30, ikinci yıl % 20 30 bin dolara kadar desteklenmekte. Türkiye´deki firmaların ürettikleri ürünlere ilişkin tanıtım harcamaları birinci yıl % 30 ikinci yıl % 20 olmak üzere 30 bin dolara kadar desteklenmekte. Bu destekler ihracatı teşvik amacıyla her gün değişen ve gelişen desteklerdir.

Kobiler hızla değişen piyasa kurallarına uyum sağlamak istiyorlarsa birbirleri ile olan iletişimlerini arttırmalarını tavsiye ediyorum. Bilgi paylaşıldıkça güzelleşir ve artar. Bilgilerinizi paylaşın ve sektördeki diğer firmaları mevcut tehlikelerden ve fırsatlardan haberdar edin. Herkesi rakip olarak nitelemeyin ve pazarınızı genişletmenin yollarını arayın. Dünyaya açılın ve mevcut fırsatları değerlendirin, unutmayın günümüzde dünyanın en başarılı ekonomilerine sahip olan ülkelerin ikinci dünya savaşında düştükleri aczi aklınıza getirin ve şimdiki durumlarını görün. Sermayenizi artırın; ayaklarınız yere sağlam bassın. Gereksiz masraflardan kaçının ve maliyetlerini düşürmenin yollarını çalışanlarınızı işten çıkarmadan bulun. Çalışanlarınız sizin en önemli silahınız.

Afrika´ya giden bir ayakkabı firması elemanının "burada ayakkabı satamayız çünkü ayakkabı giyen yok" dediğini düşünün, bir diğer çalışanınsa Afrika´ya gittiğinde "burası müthiş bir pazar herkese ayakkabı satabiliriz" dediğini düşünün ve fırsatları kaçırmayın.

Kaynak : FEVZİ KOSTAK

ETİKA DANIŞMANLIK VE EĞİTİM LTD. ŞTİ.
www.etikadanismanlik.com

Facebook'ta paylaş butonu
Print
Yorum Yap
Yorumunuz
1000

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Facebook Yorumları
2012 Kobitek tüm hakları saklıdırHaber Yazılımı Haber Scripti