Ülker'e yabancı ortaklar geldi

Yıldız Holding, Ülker'deki payının yüzde 20'sini borsada yabancı kurumsal yatırımcılara sattı. Hisselere 44 yabancı kurumdan 1.3 milyar dolarlık talep gelirken, bu talebin 431 milyon dolarlık kısmı karşılandı. İşlemin ardından Ülker'in halka açıklık oranı yüzde 22'den yüzde 42'ye yükseldi.

İş Dünyası Hit: 5718 / Yorum: 0 / 4 Ekim 2013 13:43
Ülker'e yabancı ortaklar geldi
-A +A

Yıldız Holding’in amiral gemisi Ülker, 2010 yılında başladığı yeniden yapılandırma çalışmalarını tamamlayarak yüzde 20 hissesini daha Borsa’da dolaşıma soktu. Bir süre önce Ülker’deki payının yüzde 10’luk bölümünü yabancı kurumsal yatırımcılara satacağını açıklayan Yıldız Holding, gelen yoğun talep üzerine ve piyasa likiditesinin artırmak amacıyla, satış oranının yüzde 20’ye çıkardı.

“Hızlandırılmış talep toplama” yöntemiyle gerçekleştirilen satışta hisse fiyatı 12.60 TL olarak belirlendi. Satıştan elde edilecek 431 milyon dolarlık gelir, başta Gözde Girişim olmak üzere Yıldız Holding’in diğer mevcut yatırımlarında kullanılacak.

Yurtdışı yatırımcılardan gördükleri ilginin dikkate değer olduğunu kaydeden Ülker CEO’su ve Yıldız Holding Gıda ve İçecek Grubu Başkanı Mehmet Tütüncü, “İki yıl önce hissedarlarımıza Ülker hissesindeki likiditeyi artıracağımıza dair taahhütte bulunmuştuk. Şimdi bu taahhüdü yerine getiriyoruz. Satış tamamlandığında Ülker hissesindeki günlük işlem hacminin 10 milyon doların üzerinde oluşmasını bekliyoruz. Çok müspet ve beklenenin üzerinde bir taleple karşılaştık” dedi.

44 YABANCI YATIRIMCI

Karakaş, “Yüzde 10 olarak başladığımız işlemi, gelen yoğun talep doğrultusunda yüzde 20’ye çıkardık. Dünyanın en büyük kurumsal yatırımcılarının 44’ü toplam 1.3 milyar dolarlık talep oluşturdu. Bunun ancak üçte birini karşılayabildik” dedi.

Daha önce Ülker’in yüzde 22’sinin halka açık olduğunu hatırlatan Tütüncü, “Ancak hissedarlarımızın yarıya yakını hisseleri çok uzun zamandır elinde tutuyordu. Bu da hissenin işlem görme oranını kısıtlıyordu. Bu satış sonunda Ülker’in halka açıklık oranı yüzde 42’ye çıkacak. Artan likidite ile büyük kurumsal yatırımcılar da Ülker hissesini alabilecekleri için, hisse değeri, şirketin gerçek performansını gösterecek seviyeye ulaşacak” şeklinde konuştu.

2010 yılı öncesinde Ülker’in bir kısmı kendi iş alanı dışında olmak üzere, çok sayıda iştiraki olduğunu belirten Tütüncü, öncelikle iştirak yapısını sadeleştirdiklerini, ardından da satış ve dağıtım ağında kapsamlı bir yeniden yapılanma gerçekleştirdiklerini vurguladı.

Hedeflerinin 2016 yılında Ülker’i 4.5 milyar lira ciro elde eden bir şirket haline getirmek olduğunu belirten Tütüncü, bu cironun 1 milyar lirasının yurtdışı iştiraklerden sağlamayı hedeflediklerine işaret etti. Tütüncü, “Yıldız Holding bünyesindeki Mısır ve Suudi Arabistan operasyonlarını Ülker’in çatısı altında toplayacağımız bir yapılanma içinde olacağız” dedi.

Yapılanmanın önümüzdeki ay ay içinde tamamlanmasını öngördüklerini kaydeden Tütüncü, her iki pazarın da çift haneli büyüdüğünü, Mısır operasyonunun bu yıl ise 50 civarına büyüme gösterdiğini belirtti.

Satıştan 431 milyon dolar gelir elde edilecek

Satıştan elde edilecek 431 milyon dolar gelirin, başta Gözde Girişim olmak üzere Yıldız Holding’in diğer mevcut yatırımlarında kullanılacağını belirten Yıldız Holding Mali İşler Başkanı Dr. Cem Karakaş ise, “2011 yılında yaptığımız ve küresel mali kriz sonrası bölgemizdeki en başarılı halka arzlardan biri olarak kabul edilen Bizim Toptan halka arzını takiben Ülker’deki bu işlem, grubumuzun gelecekteki halka arzlarına yönelik uygun zemini oluşturacak” şeklinde konuştu.

Facebook'ta paylaş butonu
Print
Yorum Yap
Yorumunuz
1000

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Facebook Yorumları
2012 Kobitek tüm hakları saklıdırHaber Yazılımı Haber Scripti