Girişimciler yeni iş kurmaya sıcak bakıyor

AnasayfaHaberler

Girişimciler yeni iş kurmaya sıcak bakıyor

Global Entrepreneur Indicator\" yani \"Küresel Girişimcilik Göstergesi\" isimli araştırma küresel ölçekte ve Türkiye'de girişimcilik iklimi ve ekonomi

Nanoteknoloji
2013 yılı Vergi Oranları Belli Oldu
E-TİCARETTE AMBALAJ TASARIMI İÇİN 4 İPUCU

Global Entrepreneur Indicator\” yani \”Küresel Girişimcilik Göstergesi\” isimli araştırma küresel ölçekte ve Türkiye’de girişimcilik iklimi ve ekonomik gidişata dair değerlendirmeler içeriyor.  Araştırmada katılımcılar geçtiğimiz 6 ayı kapsayan mart döneminde ve gelecek 6 ay içerisinde ekonominin mevcut durumu ve gidişatıyla ilgili verileri ve beklentilerini paylaştılar. İşte o araştırmanın sonuçları:

 

DÜNYADA YÜZDE 86, TÜRKİYE’DE YÜZDE 58
 

Dünyadaki girişimcilerin yüzde 86.4’ü gelecek 6 ayda yeni iş kurmaya sıcak bakarken, Türkiye’de bu oran yüzde 58.3. Bu oranlar Türkiye’de girişimcilik beklentisinin, dünyanın gerisinde kaldığını gösteriyor.

TAM ZAMANLI ÇALIŞAN SAYISI ARTACAK

Mart dönemi verilerine göre, geçtiğimiz 6 ayda Türkiye’deki firmaların yüzde 37.5’inde tam zamanlı çalışanların sayısı artarken, yüzde 17’si işgücünde azalmaya gitti. Küresel ölçekte ise bu rakamların yüzde 55.5’e yüzde 11 olarak gerçekleştiği görülüyor.

Önümüzdeki 6 aya yönelik beklentiler tam zamanlı eleman çalıştıran firmaların sayısında artışa işaret ediyor. Yüzde 50.7 olan tam zamanlı eleman çalıştıran firma oranı yaklaşık yüzde 15’lik bir artışla yüzde 58.3’e yükselecek. Küresel beklenti ise firmaların yüzde 67’sinin çalışan kadrolarını genişleteceği yönünde.

 

YARI ZAMANLI İSTİHDAM TÜRKİYE’DE DÜŞÜYOR
 

Türkiye’de yarı zamanlı ve sözleşmeli personel çalıştıran firmalar içerisinde işgücünü artıranların oranı geçtiğimiz 6 ayda yüzde 50 olurken, çalışan sayısında azalmaya gidenlerin oranı yüzde 4.17 olarak gerçekleşti. Önümüzdeki 6 ayda, tüm dünyadaki firmalar içerisinde yarı zamanlı ve sözleşmeli personel artırımına gidecek firmaların oranının yüzde 47.6’dan yüzde 54.16’ya yükseleceği, Türkiye’de ise bu rakamın yüzde 50’den yüzde 37.5’e düşeceği öngörülüyor.
 

KÂRLILIK ARTACAK
 

Geçtiğimiz 6 ayda Türkiye’de net kârını artıran firmaların oranı yüzde 50 iken bu rakam dünya firmaları içerisinde yüzde 61.2 idi. Gelecek 6 ayda Türkiye’de bu rakamın yüzde 66.7’e, dünyada ise yüzde 80’e yükselmesi öngörülüyor.
 

DAHA ÇOK ŞİRKETİN BORÇ YÜKÜ AZALACAK
 

Borçlanma rakamlarına bakıldığında ise Türkiye’de borç yükünü artıran firmaların oranı önümüzdeki 6 ayda, geçtiğimiz altı ayki yüzde 13’lük seviyeyi koruyacak. Borçlarını azaltan firmaların oranı ise yüzde 30’dan yüzde 34’e yükselecek. Dünya genelinde ise önümüzdeki 6 ayda borç yükünü artıran firmaların oranı yüzde 16’dan yüzde 11’e düşecek. Azaltanların oranı ise yüzde 26’dan yüzde 30’a yükselecek.
 

GELİRLER ARTTI
 

Türkiye’deki firmaların yüzde 54’ünün geçtiğimiz 6 ayda gelirlerini artırdığı görülüyor. Bu rakam dünya genelinde yüzde 68 olarak belirlendi. Gelecek 6 aya yönelik beklentiler ise Türkiye’de gelirlerini artıracak firmaların oranının yüzde 77.3’e, dünya genelinde yüzde 83.3’e yükseleceği yönünde.
 

TÜRKİYE BÜYÜMEDE KÖTÜMSER
 

Türkiye’deki firmaların önümüzdeki 6 aya yönelik ekonomik büyüme beklentileri ise dünya geneline göre aşağıda kalıyor. EO üyeleri içinde Türkiye ekonomisi gelecek 6 ayda büyür diyenlerin oranı yüzde 4’te kalırken, dünya genelinde olumlu beklentiye sahip olanların oranı yüzde 47.9. Araştırmaya katılanların yüzde 84’ü Türkiye’de ekonominin gelecek 6 ayda küçüleceğini düşünüyor. Aynı dönemde dünya ekonomisinin küçüleceğini belirtenlerin oranı ise yüzde 11.9.
 

‘GİRİŞİMCİLİĞİN GELİŞMESİ TÜRKİYE’YE KATKI SAĞLAR’
 

Araştırma sonuçlarını yorumlayan EO Türkiye Başkanı Can Bayraktar, \”Türkiye’de son dönemde girişimcilik alanında önemli bir gelişme yaşanıyor. Halen dünyaya göre daha geride olsak da, girişimcilerin yüzde 58’inin yeni bir işe atılmayı düşünmeleri Türkiye için önemli bir rakamdır. Girişimcilik ikliminin gelişmesi, ekonomimizin büyümesine yönelik atılacak adımlar arasında en önemlilerden biridir\” dedi.

Yorumlar

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0